ЛОЗЯТА ЗА НАШЕТО ВИНО

 

    СОВИНЬОН БЛАН

 

 

Това е единият от кралете на белите сортове грозде. Когато е отгледан в подходящ район, от него се произвеждат  изключително свежи и ароматни бели вина, които се отличават с кристална чистота и сочност. Основната му характеристика е мигновено разпознаваем аромат и уникални вкусови показатели на прясно окосена трева, билки, грейпфрут зелена праскова и лимон. Много интересен е цветът на виното, който по правило е светъл, сламено-златист с красив гланц. Тялото е заоблено и меко с осезаема сладост и запомнящ се билков финал.

Вината създадени от  този сорт се сервират много добре охладени и се консумират млади.

 

   ДИМЯТ

Сортът Димят е стар, характерен за България местен сорт грозде. Може да бъде срещнат в накои южни райони на бивша Югославия. У нас е широко разпространен в насажденията край черноморското крайбрежие, в Шуменско и Преславско.

Димят - български винен сорт гроздеДимят е късен винено-десертен сорт. Гроздето узрява през втората половина на септември. Характеризира се с висока захарност. Поради високата степен на издръжливост на студ и нисък процент на гниене, това грозде  е много подходящо за работа при т.н. късна беритба. Това е технологията на производство на Снежно вино, при която гроздето се събира късна есен дори след падането на първия сняг.

С настъпването на зимния сезон температурите спадат и в зърната на гроздето се образуват ледени кристали, които на практика го обезводняват и оставят единствено концентрираните захари и киселини.

То се бере само на ръка. Продукцията е изключително ограничена.

Полученото вино има ярък, кехлибарен цвят, висока плътност. Алкохолното съдържание е между 9% и 12%, с изключителен плодов аромат.

 

   МЕРЛО

   Мерлото е подгласник на най-популярният в света червен сорт - Каберне Совиньон и е изключително висококачествено грозде.

Мерло в превод от френски означава „малък кос”, като най-вероятно се има предвид сходството между цвета на птицата и зърната на гроздето.

Виното, направено от  него, се характеризират с наситен тъмночервен цвят, с добро тяло и меки танини, гладки плодови аромати.

Отличава се с наситен червен цвят, пълнота, хармоничност на вкуса и добре оформен букет.

Деликатната им танинова структура ги прави достъпни доста по-рано от други червени вината.

 

   МАЛИНА

Характерните особености на танините на Мерлото ги доближават до тези  на някои от късните сортове малина.

Тяхното взаимодействие по време на ферментацията, доказано както във времето така и лабораторно, увеличава антиоксидантното  въздействие.

Малината е популярно растение. Освен, че имат приятен вкус, плодовете му са богати на полезни за човешкия организъм киселини, захари и други ценни вещества.

В плодовете се съдържат органични киселини (лимонена, салицилова, винена, ябълчена и др.); пектинови вещества; захари (основно фруктоза и гликоза); дъбилни вещества; целулоза; етерични масла. Богати са също на витамини: А, В1, В2, В9 (фолиева киселина), С, РР, бета-ситостерол, притежаващ противосклеротични свойства. В малините се съдържат и минерални вещества, също микроелементи: мед, калий, желязо (малината е особено богата на него), магнезий, калций, цинк.
Съдържанието на витамини Е, РР, А, В2 помага на кожата да запази своя тонус, удължава младостта й, прави цвета равномерен, а самата кожа еластична.

 

   КАБЕРНЕ СОВИНЬОН

Каберне Совиньон е безспорно коронованият цар на червените сортове.

Red Mountain Cabernet Sauvignon grapes from Hedge Vineyards.jpg

Наричан още "ЗАВОЕВАТЕЛЯТ”, той е разпространен в цял свят. Интересен факт е, че генетичните изследвания на сорта доказват, че той е рожба, получена от кръстосването на сортовете Каберне Фран и Совиньон Блан.

Тъй като това се е случило много преди периода на изкуствената селекция на сортовете (17-ти век), се смята че тази кръстоска се е случила в естествени условия без намесата на човека.

Гроздето  се отличава с ярък, наситен тъмночервен цвят, добра плътност и интензивен аромат на дребни червени плодове - касис, къпина и черница. При отлежаване в дъбови бъчви развива богат, комплексен аромат, с нюанси на подправки, дъб, дим, шоколад и канела. Зрее бавно и затова се смята, че младите вина са малко груби. Обикновено вината разкриват максималните си качества след 3 до 10 годишно отлежаване. При съзряването им специфичният букет на сорта се променя към добро и облагородява.

При по-старите вина имаме  по-меки танини, които придават на сорта комплексност и степен на завършеност, доста по-тъмен цвят към кафеникаво и при вкус на тютюн, шоколад, касис,и черна череша.

 

  БЯЛА СМОКИНЯ

 

 

Смокините са наистина силно питателни и съдържат почти всички хранителни вещества, необходими за растежа и изграждането на човешкото тяло. Съдържат желязо, калий, бета каротин /с анти-стареещи свойства/ и храносмилателния ензим, наречен фицин.

Тези хранителни вещества в смокините, са полезни за предпазване от стомашни проблеми (поради високото съдържание на диетични фибри), анемия, а също и за предпазване от онкологични заболявания.