СТРАНИЧКА НА СОМЕЛИЕРА

 

СПЕЦИФИЧНАТА ИНФОРМАЦИЯ НА ЕТИКЕТА НА ВИНОТО ?

 

Често посетителите на Кралската изба в Двореца край Балчик питат сомелиера за значението на някои наименования, които се срещат на етикетите.

Ето неговата информация:

= „ПРЕМИУМ” – тази индикация може да се впише при условие, че виното е произведено от един сорт грозде и е не повече от 10 % от цялата реколта.

= „РЕЗЕРВА” е при условие, че вино с горната индикация е отлежало най- малко 1 година преди предлагането му на пазара.

= След изтичането на още една година може да се впише „СПЕЦИАЛНА РЕЗЕРВА”.

= А след още 2 години и при условие, че от тази партида е изчерпано повече от ½ , на етикета може да бъде вписано „КОЛЕКЦИОННО” =”БАРИК” е при условие, че ферментацията и извършена в дъбово буре до 500 литра.

= При условие, че това вино е част от колекцията на самата изба към "РЕЗЕРВА може да се добави и определението "ЧАСТНА" то да бъде "PRIVATE RESERVE".

= Ако това е направено при първо зареждане в дъбовото буре – индикацията е „ПРЕМИУМ БУК”.

 

= ОБЕМНОТО съдържание на вино в бутилката се изразява с число, придружено от символа на използваната мярка /литри, милилитри и т.н./.

= АЛКОХОЛНОТО съдържание се изразява в обемни проценти /об.%/.

= Знакът „е” се поставя когато количеството е в рамките на допустимите отклонения.

= Латинската буква „L”, придружена от цифри и/или букви е индикация за производствената партида.

                                                     Следва продължение!!!

 

 

ВИНОТО ЛЕКУВА

 

При провеждането на дегустации за посетителите на Кралската изба в Двореца край Балчик, много често напомняме на нейните посетители, че „виното лекува”.

Макар, че лечебните свойства най-често се подчертават при „Смокиново”-то вино, това особено важи за нашата запазена марка „Малиново Мерло”.

Доказан факт е, че след ферментацията си, сокът от червено грозде действа изключително благоприятно на кръвоносната система /намалява риска от кръвни съсиреци, укрепва стените на кръвоносните съдове, поддържа здравословно кръвно налягане и т.н./. Особено в съчетанието му с танините на добавените към него малини, антиоксидантното въздействие на това червеното „Малиново Мерло” е впечатляващо и то действително лекува /посочва се и препоръчителна доза 30-40 мл. за деца над 9 години като детокс след продължително общуване чрез компютри мобилни телефони, замърсена околна среда и т.н./.

Основна причина за това при червеното вино е съдържащото се голямо количество „ПТЕРОСТИЛБИН”, предпазващ от диабет, предотвратява развитието на ракови клетки, както и за подобряване на зрението, укрепването на нервната система и поддържането на телесното тегло.

Кое, освен гроздовия сок, е най полезно в лозата?

СЕМКИТЕ. Олиото от гроздово семе се използва: = в козметиката - за овлажняване на кожата; = в кулинарията – линоленовата киселина в състава му подобрява усвояването на калция от организма.

ЛЮСПАТА – съдържа „Ресвератрол”, който забавя чернодробната стеатоза „затлъстяване на черния дроб”. От гроздовата люспа се произвежда и натурален оцветител без вкус и мирис.

СОКЪТ. Най-добър е този от тъмните сортове грозде – в него има повече антиоксиданти.

ЛИСТАТА. Извлечения от лозовите листа екстракт е богат на „Флавоноиди”, които повишават еластичността на кръвоносните съдове и нормализират пропускливостта им. От лозовите

КЛОНКИ на червеното грозде се извлича „Алфа-виниферин”, козметична съставка, която блокира работата на тирозиназата в кожата на човека. Прекомерната активност именно на този ензим води до появата на пигментни петна, а понякога и до развитието на меланома.

 

Само прекрасно мезе за Смокиново вино

и Малиново Мерло ли са ядките?

 

Често при провеждането на дегустациите в Кралската изба на Смокиново вино и Малиново Мерло, Сомелиера включва в съпровождащото меню и различни видове ядки.

Леко запечени или сурови, смлени или счукани на едро те се настаняват удобно на всяка маса, независимо дали на нея има само чаша вино, уиски, коняк, ликьор или богата празнична вечеря. Безспорно e и това, че те са и изключително полезни за нашето здраве..

Ядките съдържат голямо количество белтъчини, омега-3, мастни киселини, витамини, минерални вещества - цинк, селен, магнезий, фосфор, калий. Известна е високата им енергийна стойност. Ненаситените мазнини в тях спомагат за намаляването на т.нар лош холестерол, основна причина за сърдечно съдовите заболявания.

Какво е добре да знаем за различните видове ядки?

Фъстъци

Съдържащите се в тях мазнини, цинк, ниацин, магнезий съдействат укрепването на имунната система, спомагат за стабилизиране при стрес. Не случайно медиците ги препоръчват след тежки заболявания, при силна анемия.

Печени, осолени или подсладени, ядките от фъстъци намират широко приложение в много ястия.

Бадеми

Своето име – на латински – бадемът получава заради финикийската богиня Амигдала , за която разказват, че тайната на нейната мъдрост и красота са скрити в плодовете на бадемовото дърво.

Кое е най-ценното в тях? Със сладки бадеми според народната медицина се лекува анемия, безсъние, мигрена, кашлица и гърчове. Ефикасни са и срещу настинка, грип, висок холестерол, сърдечни заболявания, диабет и високо кръвно налягане.

Шепа небелени бадеми повишават мозъчната активност и – внимание, дами – помагат за отслабването!!!.

Шамфъстъk

Той има най-дългата история сред останалите. Расте основно на територията на днешните Сирия и Иран от 9000 години. В Персия /сега Иран/ ги смятат за символ на богатство и престиж, а из целия Ориент величаят бадема като „ Дърво на живота „. Кое е ценното в тях?

Шамфъстъка има висока хранителна стойност – съдържа повече от 50% мазнини, а също и много протеини и въглехидрати. Известен е с тонизиращото си действие и затова се препоръчват при хронична умора. Десет шамфъстъка на ден осигуряват една четвърт от дневната нужда от витамин В6. Съдържащите се в тях фенолни съединения, съхраняват младостта и здравето на организма - помагайки за растежа и обновлението на клетките.

Шамфъстъците са най-ниско калоричните ядки и затова се смятат за диетични. Препоръчителна доза е 10-15 ядки на ден.

Важно е да знаете, че след разопаковане шамфъстъците трябва да се съхраняват в хладилник, всяко следващо затопляне води до гранясване.

Лешници

Народите на Кавказ и Азия, от където произлизат градинските видове лешници, ги отглеждат още през 3-4 в пр. н. е.. За древните гърци и римляните лешниците са олицетворение на семейно благополучие, здраве и сили. В Северна Европа са смятали лешниковото дърво за пазител от тъмните сили. В Древна Русия вярват, че двойното ядро на ядката носи щастие и благоденствие.

Кое е ценното в тях? Лешниците са прекрасен източник на енергия за организма. Главното им достойнство е неповторимото съчетание на протеин и витамин Е – най-доброто за мускулите. Така че в дни с тежка физическа дейност подсилете закуската си с няколко лешника.

Препоръчителната доза е 30-50гр. дневно.

Полезен съвет: Не ги купувате обелени, Веднага след като загубят черупките си, в ядките започва процес на разпад на витамините и минералите.

Орехи

За ореха се споменава още през ІІ в. пр. н. е. - в надписи върху глинени таблички, намерени във Вавилон и прочутите висящи градини на Семирамида. С него е свързана и една от легендите за бога на виното Дионисий и неговата любима Кария.

Днес е известно, че редовната употреба на орехови ядки подобрява паметта и затова ги наричат „празник на мозъка„ както и „съкровищница на витамините”.

Кашу

Родината му е Бразилия, но се култивира и в други тропически страни. Името му означава „жълт плод”.

Защо кашуто никога не се продава с черупките? Причината е отровното вещество кардол, което при контакт с кожата предизвиква сериозни дерматологични проблеми. Затова преди да се пуснат в продажба, ядките внимателно се извличат от черупката и ципата, след което се обработват термично до пълното изпаряване на вредната мазнина.

Кое е най-ценното в него? Кашуто съдържа протеини, мазнини, витамини от група В и А, както и множество микроелементи. Всички те помагат за намаляване на нивото на холестерола в кръвта, укрепват имунната и сърдечносъдовата система, а като спомагателно средство лекуват анемия, псориазис и дистрофия.

Съдържанието на мазнини в кашуто е много по-малко, отколкото в бадемите и орехите.

Дневната норма е не повече от 10 ядки или 30 гр., с за усилване на полезните им свойства които е добре да се пие минерална вода.

Наздраве!!!
1 2 3